Tesla Model 3 Long Range

Redni cenik in pogoji uporabe

Vaši prvi koraki s Teslo Model 3

Odklenite in zaklenite

Teslo enostavno odklenite z drsnikom v Avant2Go aplikaciji.

 

Na področjih slabšega mobilnega signala (npr. na podeželju ali v podzemnih garažnih hišah), bodite pozorni na odklepanje in zaklepanje vozila preko aplikacije. Brez povezave funkcija v aplikaciji ne bo na voljo.

Odprite vrata

S palcem pritisnite na desno stran kljuke. Odprto kljuko primite, jo povlecite k sebi in vrata odprite. 

 

Za odpiranje vrat v notranjosti vozila pritisnite gumb na držalu vrat.

Zagon in ugasnitev

Za zagon vozila zaprite vrata in z nogo pritisnite na zavoro. Ob zagonu boste zaslišali kratko zvočno opozorilo.

 

Ko želite Teslo ugasniti, menjalnik prestavite v prestavo P (parking), enostavno izstopite iz vozila in ga zaklenite. Ugasnilo se bo samodejno.  

Nastavite vozniški sedež, volan in ogledala

Pred pričetkom vožnje si po meri prilagodite električno nastavljiv sedež, volan in zunanja ogledala. 

 

Sedež nastavljate z gumbi na levi strani sedišča. 

 

Nastavitve za volan in ogledala aktivirate na sredinskem zaslonu tako, da v spodnjem levem kotu tapnete na simbol avta in nato na razdelek Upravljalni elementi. 

 

Za izbiro nastavljanja volana tapnite ustrezno ikonico in z gumbi na volanu prilagodite poljuben naklon. Enako velja za nastavljanje zunanjih ogledal, le da je na zaslonu potrebna izbira levega ali desnega ogledala.

Prestavite in odpeljite

Pritisnite in držite zavoro ter s prestavno ročico izberite smer vožnje. 

 

Ročico pritisnite navzdol za prestavo D (Drive/naprej) oz. navzgor prestavo R (Reverse/vzvratno). 

 

Ob zaključku vožnje pritisnite srebrn gumb na koncu prestavne ročice (prestava P – parking). 

Vozite z občutkom

Vozilo Tesla Model 3 je zelo zmogljivo. Zato z občutkom uporabljajte pedalo za pospeševanje.

Dobro je vedeti ...

Gumb za varnostne smernike se nahaja na stropu: nad sredinskim ogledalom, med sprednjimi stropnimi lučmi.

Brisalci in žarometi ...

… delujejo samodejno in se odzivajo na vremenske razmere ter zunanjo svetlobo. Izbiro hitrosti delovanja brisalcev lahko prilagajate tudi z gumbom na koncu leve obvolanske ročice.

Priklop vozila in polnjenje

Vozila Tesla lahko polnite na polnilnicah Avant2Go, na javnih polnilnih mestih, Tesla Superchargerjih (hitre polnilnice tega proizvajalca) in na domačih vtičnicah. 

 

Uporaba Avant2Go in Tesla Supercharger polnilnic je za uporabnike brezplačna. Ostala javna polnilna mesta so samoplačniška, z različnimi načini plačila in aktivacije glede na ponudnika. Za iskanje in aktivacijo polnilnih mest predlagamo aplikacijo eFrend. 

Načini polnjenja in iskanje polnilnih mest

Ločimo več tipov polnilnih mest, ki se razlikujejo po moči polnjenja in posledično času trajanja do napolnjenosti baterije. 

 

Polnilna mesta lahko najdete s pomočjo vgrajene navigacije ali z aplikacijo eFrend.  

 

Znotraj navigacije, zgoraj levo, tapnite na polje za iskanje in izberite gumb Charging. Prikazal se bo seznam najbližjih polnilnih mest, ki so ustrezno označena tudi na zemljevidu navigacije. 

Kako pričeti s polnjenjem?

V prtljažniku vozila se nahajata kabel za domačo vtičnico in kabel Tipa 2 za počasnejše AC polnilnice. Nekatera polnilna mesta, kot so na primer vse hitre polnilnice, imajo svoj polnilni kabel, ki je del polnilne enote. 

Odprite pokrov priključka

Polnilni priključek se nahaja ob zadnji levi luči vozila. Odprete ga z gumbom na sredinskem zaslonu v meniju Polnjenje ali ročno z enkratnim nežnim pritiskom na sam pokrov. 

 

Ob odklopu kabla se pokrov zapre samodejno.  

Vstavite kabel

Za polnjenje na AC polnilnicah in domačih vtičnicah, vzemite ustrezni kabel iz prtljažnika in ga najprej priključite v vozilo ter nato v polnilnico.  Kablov ne povezujte med seboj. 

 

Na hitrih polnilnicah in Tesla Superchargerjih je kabel del polnilne enote, zato ga priključite samo v vozilo. Za najhitrejšo moč polnjenja se prepričajte, da ste vstavili ustrezno označeni CCS kabel. 

Pričnite polnjenje

Polnilnice Avant2Go aktivirajte z na polnilnici prikazano QR kodo ter javne polnilnice z aplikacijo ponudnika. Za polnjenje na Tesla Superchargerju zadostuje priklop vozila, saj dodatna aktivacija ni potrebna  

Tesla Supercharger

Lokacije polnilnic enostavno poiščete v integrirani navigaciji na sredinskem zaslonu. Znotraj navigacije, zgoraj levo, tapnite na polje za iskanje in izberite gumb Charging.  

 

Prikazal se bo seznam najbližjih polnilnih mest, ki so ustrezno označena tudi na zemljevidu. Polnilnice Supercharger so prikazane z rdeče obarvano ikonico strele. Na izbrano polnilno mesto navigirajte z gumbom za navigacijo. Med vožnjo se bo tako baterija s ciljem čim hitrejšega polnjenja samodejno prilagodila na optimalno temperaturo. 

 

Po končanem polnjenju Teslo odklopite iz Superchargerja, saj vam v nasprotnem primeru sistem prične zaračunavati pristojbino. Pribitki niso kriti v ceni polnjenja na Superchargerjih in jih stranka po zaključenem najemu plača sama. 

Zaključek polnjenja

Polnjenje se zaključi avtomatsko, ko je baterija napolnjena. Proces lahko kadarkoli prekinite ročno v razdelku Polnjenje v meniju nastavitev, z gumbom Prekini polnjenje in nato Odkleni poln. vtičnico.

 

Kabel odklopite iz vozila, pokrov se zapre samodejno.  

Ne pozabite ...

Ko je vozilo napolnjeno, ga odklopite iz polnilnice in ga po potrebi ustrezno prestavite na drugo mesto.  

 

Če vozila ne nameravate polniti, ga ne parkirajte na polnilna mesta.  

Prtljažni prostori

Odpiranje iz zapiranje prtljažnika

Prtljažnik je možno odpreti z glavnega okna na sredinskem displeju ali z gumbom na zadnjih vratih vozila, nad registrsko tablico. Prtljažna vrata so motorizirana, zato jih ne smemo odpirati ali zapirati ročno.

Odpiranje iz zapiranje sprednjega prtljažnika

Sprednji prtljažni prostor (angl. Frunk) je možno odpreti z glavnega okna na sredinskem displeju. Pri zapiranju pokrova bodite previdni in pokrov nežno položite v ležeče stanje ter ga z dlanmi roke, nameščenimi pod znakom T, lahkotno potisnite navzdol dokler se ne zaskoči. 

Odpiranje iz zapiranje predala na sovoznikovi strani

Odprete ga s pritiskom gumba v razdelku Upravljalni elementi v meniju nastavitev. Zaprete ga ročno.